1. Lakritsroten - Lakritsmolekyl

    Om Lakrits

    Kryddan lakrits kommer från Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra ) som hör till familjen ärtväxter. Lakritsrot trivs i torrare klimat såsom runt medelhavsområdet, Kina, Iran och i vissa delar av Nordamerika och Australien.

    Lakritsrot är en buske som har långa rötter (8-10 m långa) och det är just rötterna som skördas vart tredje år och används för tillverkning av lakrits. Rötterna mals och kokas för att få fram lakritsextrakt.

    Lakritsrot har en lång historia framförallt som medicinalväxt och så långt som 4000 år tillbaka i tiden finns skrifter som visade att lakritsrot användes som läkemedel. Härföraren Alexander den store och kejsaren Julius Caesar gav sina soldater lakritsrot att tugga på för att motverka törst. Italien är en stor producent av lakrits och då främst i södra Italien, Kalabrien. Italien anses av många odla världens bästa lakrits. Företaget Amarelli är en av de främsta tillverkarna i Italien.

    I England kom lakritsodlandet igång under 1500-talet.  Det var också i England som det mjuka lakritsgodiset uppfanns. Egentligen sägs det varit ett misstag då man råkade röra vetemjöl i tillverkningen av lakritsgodis, vilket senare blev kallat engelsk konfekt. Lakrits kom till Sverige i slutet 1800-talet och har genom åren blivit en mycket populär och efterfrågad produkt.

Lakritsprovningar

Nyhet! En upplevelse utöver det vanliga.. Provningarna ger oss en spännande inblick i lakritsens historia, ursprung och dess olika användningsområden. Nytt för i år- egentillverkning av lakrits på plats. Med vår varma nykokta lakritsdeg från Haupt Lakrits formar du din egen lakrits och pudrar med valfri topping!! Tillsammans med våra experter smakar vi även på flera olika lakritssorter, salt, super salt, söt, mjuk seg, hård i en mängd olika smakkombinationer som rökt, chili, ingefära, choklad mm. På menyn står likaså den rena lakritsen, rålakrits, grunden för all lakrits, lakrits i råaste form helt enkelt…